Begin
Bio
Schisis
Behandeling
Meer

1997

Op 7 oktober (twee jaar min 3 dagen na zijn broer Bas) wordt Jaro Arjuna Kuiken geboren, nog net in ons oude huis in Amsterdam-Oost. De bevalling verloopt voorspoedig, een stuk gemakkelijker dan bij zijn broer. Direct bij de geboorte valt ons op dat zijn gezicht er "anders" uitziet: hij blijkt een schisis te hebben, in de volksmond vaak nog "hazenlip" genoemd. We schrikken niet direct, wat veel mensen verwachten, maar pas later als we te horen krijgen welke consequenties hieraan verbonden zijn (zie de pagina over zijn behandeling).

1998

Op 16 februari wordt Jaro voor het eerst geopereerd: zijn rechter lip wordt gesloten. Op 28 mei volgt zijn linker liphelft. En op 26 oktober wordt zijn gehemelte gesloten. Een druk jaartje voor onze jongste en ons.

2000

Op 19 juni krijgt Jaro een pharynxplastiek. Dit is een voorbereidende operatie voor de verbetering van zijn spraak. Daarna begint Jaro met logopedie.

Jaro ten voeten uit...2001

Jaro blijft bezig met logopedie, zij het met tussenpozen, want hij vindt het niet leuk. Pas als we kiezen voor een andere logopediste met een andere aanpak gaat het weer beter. Zijn uitspraak van enkele letters blijft slecht. In 2001 gaat Jaro voor het eerst naar school. Hij heeft er erg naar uit gezien, waarschijnlijk omdat hij het al kent van zijn broer. Het begin op school is wat turbulent omdat Jaro nogal van zich afbijt en dat botst met zijn leerkracht. Maar na enige tijd vind Jaro zijn plek in de groep en gaat het uitstekend met hem.

2004

Jaro gaat naar basisschool De Nieuwe Kring.

2005

Jaro begint hij met voetballen bij WV-HEDW in Amsterdam Oost.

2007

Jaro is erg blij met zijn kado!Het schisisgebeuren gaat weer verder. Na een relatief rustige tijd met af en toe logopedie, komen er nu weer operaties aan. De kaakoperatie staat op stapel en het schisisteam komt tot de conclusie dat er eerst tanden getrokken moeten worden. Op de schisispagina meer hierover. Uiteindelijk besluiten we de operatie niet in het AMC te laten uitvoeren, maar in het VU MC. Jaro wordt verrast mijn collega's van Nuon: zij zijn zo onder de indruk van wat hij allemaal moet doormaken dat ze hem een flink kado geven.

2010

Jaro gaat naar het Geert Groote College voor zijn VWO