Begin
Bio
Duurzaam
Motor
Muziek
Computers
Werk
Meer

Logo KennemerwindKennemerwind

Al sinds mijn studententijd ben ik bezig met gezond leven (vegetarisch, zelfs biologisch) en het milieu. Toen ik in Alkmaar ging wonen (zie Bio) kwam ik in contact met de coöperatieve windenergie vereniging Kennemerwind. Het doel van de vereniging is het bevorderen van duurzame vormen van energie zoals wind, zon en waterkracht om zodoende de vervuiling van het milieu te helpen verminderen. Hoe dat werkt? Simpel: wij als vereniging hebben inmiddels 15 windturbines geplaatst en wekken hiermee elektriciteit op. Die elektriciteit leveren we aan een energiebedrijf terug. Er hoeft daardoor minder elektriciteit opgewekt te worden met kolen, olie of gasgestookte centrales (of zelfs kernenergiecentrales), waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen verminderd wordt.

Zonne-panelen op de BickerstraatToen we in 1999 ons huis kochten in Diemen, hebben we dat flink geïsoleerd en voorzien van een zonne-boiler. Kort daarna kwamen er zonne-panelen bij en nu ligt ons dak vol. Het jaarverbruik van ons gezin is nu ongeveer 2400 kWh elektriciteit en 1100 m3 gas. Vooral dat laatste wil ik nu graag nog verminderen.

Duurzaam Dorp Diemen

In 2008 raak ik betrokken bij het Diemer Klimaat netwerk, nu Duurzaam Dorp Diemen genaamd. We overleggen met de wethouder Milieu over hoe we meer duurzaamheid in Diemen kunnen krijgen. Verder zijn we bezig met een buurt moestuin. In 2014 beginnen we een Repair Café, wat met wat subsidie van de gemeente al snel rendabel is. Veel reparateurs komen ons helpen om broodroosters, computers, stereoapparaten, koffiemachines en staafmixers te repareren. Veel van de spullen die we nodig hebben kopen we bij lokale winkels en ook veel bij de tweede hands winkel Rataplan.

Windnieuws

Al sinds 1990 ben ik actief bij het maken van blaadjes voor afdelingen, verenigingen etc. Ik schrijf regelmatig stukjes voor nieuwsbrieven en af en toe teksten voor op internet (o.a. deze website, maar ook weblogs en discussiestukken). In 2013 is de tijd gekomen om dat iets professioneler te doen. Ik raak betrokken bij de redactie van Windnieuws, hèt Nederlandse magazine over windenergie. In 2016, als ik weer 5 dagen ga werken bij LENS energie, stop ik daarmee.

De opbrengsten van onze investering in zonnepanelen op het dak van de Nissan fabriek in Amsterdam.

Links op het gebied van windenergie en andere duurzaamheid zijn te vinden op de pagina Meer.